Sunday 20 October 2013

Nasi Goreng err . .

Assalamualaikum
dan salam sejahtera diucapkan kepada rakan-rakan yang sedang menerjah ini belog.

Wah!
Raya haji baru berlalu.
Apa yang hampa korban tahun neh?
Kalau tanya aku aku hanya berkorban tenaga saja.
Yang lain masih tak mampu.

So today, aku nak share satu benda.
Benda apa?
Entah aku nak sebut pun tak berapa fasih.
Hampa tengok gambaq laa.
Neh sat. Nanti nuhh. Aku tempek bawah nehh.


Gedik sungguh hang nuh Mira!
Nasik goreng pun hang payah nak sebut.
Sungguhlaa mengada.

Okay kenapa aku nak share benda neh kat sini?
Sebab inilah masakan aku yang abah aku makan sampai licin.
Kalau tak sebelum neh dia makan konpem tak habeh.
Pastu banyak pulak komen dy.

Macam mana nak buat?
Tak susah pun. 

Resipi neh untuk 4 orang makan.
Sebelum masak tu baca bismillah.

Mula-mula tumis bawang merah dalam belanga yang ada minyak panas.
Bawang merah tu kalau tak mau cincang, tumbuk pakai lesung batu pun boleh.
Make sure belanga tu duk atas api tau.
Api plak kasi pelan2 sudah laa. 
Kome tuu bukannye cekap sangat dok~
Pastu maen campak laa apa yang kome qasa kome nak letak.
Macam aku lepas bawang tu dah naik bau, aku lempaq cabai melaka 5-6 biji.
Kalau hampa tak suka pedas2, letak laa dua tiga biji.
Barang buat syarat.
Pastu terus buh nasi putih yang dah disejukkan.
Bukan disejukkan dalam peti ais.
Nasi yang hampa masak tengah hari pastu tak habis tuu.
Malam boleh guna buat nasik goreng.
Fuhh! Betapa bergunanya nasi sejuk ini.

Lepas tu kacau laa nasik tersebut.
Haa. Time neh jangan lupa tau bubuh garam.
Satgi tak rasa apa2 plak. 
Tak sedap pulak kan??
Habeh yang tu kacau lagi pastu ketepikan nasik dalam belanga tu biaq kosong kat tengah-tengah belanga.
Letak minyak sikit pastu buh telur yang telah dikacau.
Ala2 nak buat telur dadar tuu.
Nak kacau sampai fluffy pun boleh.
Bila fluffy lagi sedap meh.

Bila dah bubuh telur tu, biaq dia separuh masak.
Lepas tu kacau buat macam bulatan.
Langkah seterusnya, gaul balik bersama nasi goreng tadi. 
Make sure telur tuu tak la terlalu hancur.
Bagi ada sikit rupa telur.

Pastu ambik hampa punya ikan bilis.
Sebab aku suka ikan bilis, jadi aku letak banyak.
Pada yang tak suka ikang bilish tu tak payah duk susah hati.
Payah pa, tak suka tak payah bubuh.
Eh ehh. Bikin serabut jiwa dan raga saja.
Jangan lupa masuk sayur-sayuran.
Any kind of vegetables you can use.
Kangkung ka sawi ka kubis ka.
Even sayur campur sekalipun. Pun boleh.
Tapi, kalau nak bubuh sayur campur pastikan bubuh masa tumis bawang and cabai melaka tadi.
Yang neh pun sama jugak laa. Bagi yang tak suka sayur macam aku,
tak payah letak pun tak pa.
Tak rosak resipi pun.
Haha.
Pembetulan. Aku bukan tak makan sayur.
Aku jugak bukan tak suka sayur.
Cuma aku akan makan kalau sayur tu dimasak ikut taste aku.
Salah satunya KANGKUNG GORENG BELACAN.
Fuhh! feveret tuu.

Okok.
After dah bertungkus lumus semua tuu.
Tutup api.
Ambik pinggan. Bubuh elok-elok. Jangan kasi tumpah.
Tumpah tu membazir nanti.
Membazir kan amalan syaitonnirrajim~
Lepas tuu hampa nak tabuq bawang goreng ka, daun sup daun bawang ka. Ikut suka laa.
One more thing.
Kalo yang tu tak cukup pedas, tabuq laa lada.
Hot and spicy~
Baru ada kelass!
Pastu pastikan hampa hidang dengan sepenuh perasaan KASIH DAN SAYANG.
Barulah sedap.
Done! Boleh makan. Yahoo!

Maka siaplah nasi goreng err~~
Nasi goreng apa ek?
Haa. Sudah! Ya ya bagi resipi sequpa dengan orang nak try
Bila tanya nama masakan haru wehh!
Hahaha. 
Kita buh nama kaihh~
Nasi Goreng Adha laa.
Sebab aku buat nasik goreng masa hari raya pertama.
Hujan punya pasal, nasik goreng ja laa yang aku sempat bedal.
Bukan aku sorang kayy, Mak dengan Abah aku sekalian dong. 
Hahaha. Maka bersantaplah kami anak beranak.

p/s : Kalau hampa tanya orang dulu-dulu kenapa masakan ibu itu sedap. Kebanyakan mereka akan menjawab. "Ibu masak dengan kasih sayang. Baca bismillah, selawat nabi. Sebab tuu makanan yang dimasak oleh ibu itu sedap dan kelasssss kau jah rasanya~"

Adiossa!
Sayonara!